Autofagi är en process i kroppen som går ut på att celler återvinner material från gamla eller trasiga celler. Man kan uttrycka det som att kroppen äter sig själv. Det är också därifrån uttrycket kommer auto (själv) fagi (äta). Anledningen till att kroppen gör detta är att den behöver energi för processer och byggmaterial till att bygga upp nya celler.
Det finns alltid ett behov av energi i kroppen, men om vi inte tillför någon utifrån är kroppen så smart att den dels tar energi från celler som inte är lika viktiga. Det här får en dubbel effekt. Om vi bryter ner delar av Cell A och använder som energi och byggmaterial till Cell B, så 1) sparar vi energi som skulle gå till att hålla i gång Cell A b) får vi ”gratis” energi till Cell B. Muskler och organ behöver energi och byggstenar för att upprätthålla sina basala funktioner.
Det är logiskt att autofagi är en process som ökar om tillgången på extern energi (energi utifrån kroppen) minskas. Alltså, produktionen av intern energi måste öka, om det inte kommer någon ny (mat) utifrån.
Hur länge du behöver fasta för att sätta igång autofagin vet man inte riktigt, då det i dagsläget inte finns något bra sätt att mäta den. Men man kan se det som en gråskala. Det pågår alltid ett mått av autofagi och ju längre vi fastar desto mer uppregleras den.
Läs mer om autofagi.