För att sätts tydligare ramar har vi valt att inte kalla något som är under 24 timmar för att fasta. Mycket förvirring råder kring olika begrepp såsom ”periodisk fasta”, ”5:2” m.m. För att få någorlunda ordning i det försöker vi definiera vardera begrepp och med matschema menar vi när man äter dagligen, men delar upp dagen i ett ”ätfönster” och ett ”fastefönster” på ett annat sätt än man gör i sin vanliga kosthållning.
Man kan fördela dygnets 24 timmar hur man vill, men något som blivit populärt är s k 16:8, d.v.s. att man avstår från mat under 16 timmar och sedan äter under 8 timmar. Om man har sitt matfönster under 8 timmar kan man t.ex. sätta det från kl 12 till kl 20. Det innebär givetvis inte att man äter konstant under den tiden, men att det då är ”tillåtet” att äta så man kan äta lunch vid 12, middag vid 19, och eventuellt något mellanmål däremellan.
Klicka här för att läsa mer om det olika typerna av uppdelning, 16-8, 18-6, 20-4, EMOD.